Як запоріжці Стамбул підкорювали

22 медалей, з котрих 9 золотих, 9 срібних, 4 бронзових нагород — такий результат виступів атлетів Запорізької області на чемпіонаті Європи з ушу, який пройшов у Туреччині.
З 13 до 19 грудня 2023 у Стамбулі пройшов чемпіонат Європи з ушу. В цих змаганнях прийняли участь приблизно 500 атлетів з 23 країн, серед яких були і представники України. До складу збірної команди увійшли п’ятдесят п’ять спортсменів, серед яких дев’ять представників нашої області:
  1. Животок Георгій
  2. Жарун Максим
  3. Соболь Лідія
  4. Потуримець Данило
  5. Раєнко Тимофій
  6. Цимбал Андрій
  7. Шмигля Дар’я
  8. Деркач Єва
  9. Гук Марія
Головною відмінністю цього спортивного свята стала програма чемпіонату, до якого входило два розділи, які раніше не проходили одночасно. Мова йде про традиційне ушу, яке вбирає багатовікову спадщину ушу. Та контактний розділ ушу – саньшоу (або саньда). І Запорізька область надала своїх представників у цих розділах.
Загартовані в складних умовах, крок за кроком наші тренери та атлети пліч-о-пліч йшли до своєї мети – здобути головні нагороди і вкотре нагадати, що українські ушуїсти, можуть поборотися за головні нагороди.
Марченко Володимир був представником від Запоріжжя, який допомагав та налаштовував. Багаторічний досвід та влучні слова допомагали запоріжцям впоратися з тривожністю та невпевненістю.
Цимбал Андрій (юніори, саньшоу 52кг) та Раєнко Тимофій (дорослі чоловіки саньшоу 60(56)кг) – вихованці тренера-викладача з ушу-саньшоу – Марченка Володимира – зуміли вибороти перше та друге місця відповідно.
Майстри спорту України Соболь Лідія та Потуримець Данило, які тренуються під керівництвом Пестова Володимира, не один раз піднімалися на п’єдестал пошани у Стамбулі. Лідія здобула 1 золоту та 2 срібні нагороди, а Данило навпаки — дві золоті та 1 срібну нагороди.
«Новоспечений» Майстер спорту України міжнародного класу – Жарун Максим – завдяки власним зусиллям та пильного погляду свого тренера – Храмової Наталії – зібрав увесь комплект нагород та став найрезультативнішим запорізьким атлетом. На рахунку Максима дві золоті, одна срібна та одна бронзова медалі.
Животок Георгій – Майстер спорту України – спільними зусиллями двох «ветеранів» тренерської діяльності – Храмової Наталії та Мороза Максима – теж зумів повернутися з комплектом нагород Туреччини. Георгій здобув золото, срібло та бронзу.
Бойова трійця юних дівчат – Шмигля Дар’я, Деркач Єва та Гук Марія – які тільки-но отримали посвідчення кандидатів у Майстри спорту не зупинилися, а тільки ще більше натискали на педаль акселератора. Під керівництвом ЗТУ Мороза Максима дівчата зуміли показати гарні результати.
Шмигля Дар’я – найдосвідченіша з трійці спортсменка – повернулася додому з золотом та бронзою.
Для Деркач Єви та Гук Марії ці змагання стали міжнародним дебютом. Єва один раз піднялася на найвищу сходинку п’єдесталу та двічі стала другою. А Марія стала у рейтингу двічі другою та один раз третьою.
Вітаємо команду України з вдалими виступами. Вкотре українці демонструють конкурентну боротьбу незважаючи ні на що. Дякуємо тренерам-викладачам, які працювали з атлетами. Та всім, хто вірив у нашу команду. А також Українській федерації ушу та особисто президенту УФУ — Чуканову Олегу.
Окремі слова вдячності усім мужнім захисникам, які боронять України. Завдяки вам тренування продовжуються та є можливість представляти країну на міжнародній спортивній арені.